Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/vba7/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 1912
Kako izbrati kvalitetna alu platišča - VBavto.si

Blog

Written by gorecwp

Kako izbrati kvalitetna alu platišča

Ko kupujemo avtomobil, se ljudje ponavadi odločimo, da bomo vzeli tudi čim boljša alu platišča. Alu platišča dajejo avtomobilu nek lep videz, poleg tega pa so pomembna tudi za varnost našega vozila. Za menjavo teh se odločamo tudi, ko pri vulkanizerju menjamo pnevmatike.

Z njimi bomo našemu avtomobilu dali nek lep estetski videz, a ob nakupu platišč moramo najprej vedeti, katera so primerna za naš avto. Platišča se razlikujejo predvsem po tem, kako so velika, po barvi, materialu itd. Moramo vedeti tudi, da vsa platišča niso primerna oziroma se ne prilegajo vsakemu avtomobilu. Največja razlika pri platiščih je njihova velikost. Z velikostjo mislimo predvsem na premer platišča, pri katerem uporabimo mersko enoto cola. Alu platišča so lahko velika od 8 col pa tudi do 21 col, da si pa cole bolje predstavljamo, lahko pretvorimo 1 colo v milimetre, kar je 25,4 mm. Pri izbiri platišč je pomemben tudi material, ki ga izberemo. Na voljo imamo aluminijasta in jeklena platišča. Alu platišča imajo številne prednosti pred jeklenimi, kot je recimo njihova teža. Alu platišča so veliko lažja od jeklenih, zato bo vožnja z njimi varnejša in pa avto bo bolj upravljiv. Poleg tega pa bo poraba vozila za kakšen liter manjša in alu platišča ne rjavijo.

Pri nakupu vozila moramo upoštevati podatek vijakov in razmik med vijaki, ki je prikazan kot recimo 4×100. S tem podatkom bomo vedeli, ali so platišča primerna za naš avto ali ne. Prva številka nam pove število vijakov, druga pa razmik med temi vijaki. Zato je tudi pomembno, kakšne vijake kupimo in pa, koliko se jih zategne. Pomemben podatek je tudi ET. Poznamo ET-, ET=0 in ET+. Ta podatek je zelo pomemben, saj če kupimo platišče, ki ima prevelik ET, bo pnevmatika ovirala obračanje koles v levo in desno in s tem bo vožnja nevarna. Neustrezen ET lahko tudi negativno vpliva na obrabo kolesnih ležajev. Vsi ti podatki so zelo pomembni pri nakupu platišč.

4 marca, 2020

Vulkanizerstvo Vovk Boštjan s.p.
Podjetje z 40 letno tradicijo

Obrtniška ulica 4,
8210 Trebnje

Mob.: 041 252 254
Tel.: 07 3461 441

E-mail: vb.vozila@gmail.com

Nazaj na vrh